architecture_melbourne_residential
architecture_melbourne_residential

Mermaid Beach Residence, Gold Coast

The Mermaid Beach Residence is a dialogue between architecture and the intrinsic human desire and emotional need for permanence, or in other words; to put down roots. In contrast, the home is situated atop a beach which is impermanent, a place of both erosion and movement.

The locality of Mermaid Beach often has to contend with cyclonic winds and thunderstorms, as well as harsh, penetrating sunlight. These environmental factors meant that the architecture had to speak to these fundamental considerations by providing both privacy for the residents, and protection from the often volatile weather conditions. At the same time, the clients wanted a relaxed, open, sun-drenched family home which opened directly onto the beach. Poured in-situ concrete was used as the primary building material giving the house a sense of solidarity and protection from the elements, while operable timber panels punctuate the facade and offer privacy from the thoroughfare of the beach.

The concrete facade is a contrast of smooth and rough textures that is achieved through a technique called ‘scabbling’, which involves exposing the aggregate beneath by hand using a high pressure, hand-operated impact drill. The concrete features throughout the house as part of the interior finishes and softened by natural timber joinery and furniture. These are reflective of the client’s appreciation of minimalist Scandinavian design and desire for simple and uncluttered open spaces.

The design allows the family shared and private experiences where they can co-exist on, around, under or on top of architectural forms throughout the structure. There is a clear connection between the natural environment and the building. Rooms spill out into internal courtyards, large windows offer framed views of the beach and swimming pool, the ground floor living area is mere steps away from the sandy shoreline, and the first-floor terrace overlooks the expansive Mermaid Beach coastline.

Inside, the skylights at the top of the staircase drag light playfully downwards over the smooth concrete, overhangs and eaves create shaded areas to eat and entertain, while ledges and courtyards are places to sit and read. The home reflects the family’s diverse interests and includes a studio to work from home or practice yoga, places to relax and read, open entertaining areas, a generous kitchen and living area, and four bedrooms complete with robes and ensuites.

The Mermaid Beach Residence is equipped with numerous sustainability features for a comfortable living environment with a reduced carbon footprint. Some of these features include solar panels and hot water system, double glazing for insulation, low voltage thermos fans, eaves and timber screens for natural shade, and cross-flow ventilation throughout the house among other techniques.