goldcoast_residential_architecture_concrete
goldcoast_residential_architecture_concrete
goldcoast_residential_architecture_concrete
goldcoast_residential_architecture_concrete
goldcoast_residential_architecture_concrete
goldcoast_residential_architecture_concrete
goldcoast_residential_architecture_concrete
goldcoast_residential_architecture_concrete
residential_architecture_mermaid beach
residential_architecture_mermaid beach
residential_architecture_mermaid beach
residential_architecture_mermaid beach
residential_architecture_mermaid beach
residential_architecture_mermaid beach
architecture_residential_mermaid_beach
architecture_residential_mermaid_beach
residential_architecture_mermaid beach
residential_architecture_mermaid beach
architecture_residential_mermaid_beach
architecture_residential_mermaid_beach
architecture_residential_mermaid_beach
architecture_residential_mermaid_beach
architecture_residential_mermaid_beach
architecture_residential_mermaid_beach
architecture_residential_mermaid_beach
architecture_residential_mermaid_beach
residential-architecture-mermaid-beach
residential-architecture-mermaid-beach

Mermaid Beach Residence, Gold Coast

The Mermaid Beach Residence is a new family home positioned along a surf beach in Queensland. Working with clients who have a strong appreciation of concrete, the building was designed primarily of exposed concrete internally and externally, with the addition of timber shutters on the external windows to protect against the sun and weather conditions. The house includes a central, north-facing internal courtyard which allows the occupants to enjoy the outdoors even when the ocean winds pick up.

The design gives little away at the front, presenting a façade composed of smooth off-form concrete and textured concrete as a face to the streetscape. The textured concrete is created through a technique called ‘scabbling’ which involves grinding back the skin of the concrete by hand with a specialist impact drill to expose the aggregate underneath. The concrete façade is punctuated by timber panels to protect the windows from the harsh Queensland sun, and the building from storms.

The central internal first-floor courtyard required careful consideration and was designed to create controlled views of the neighbouring properties. In the central courtyard, a suspended concrete beam above the pool becomes the focal point for occupants in this area, rather than on the neighbouring structure. This has been a successful technique we have also used on other projects to make unwanted views recede.

The interior palette was kept simple; concrete, stone, and timber make up the majority of the materials used. These are reflective of the client’s appreciation of minimalist Scandinavian design and desire for simplicity and uncluttered open spaces. The house was deliberately designed to be connected to the beach because of the significant role it plays in the occupants’ daily routines.