Church Street Residence

Located on an expansive portion of land in Brighton, our Church Street Residence presents expansive existing gardens and outdoor areas as well as a beautiful Victorian home. The client’s brief for this project was to emphasise interior and exterior living and maximise underutilised areas of the existing dwelling.

The interior brief includes the reworking of the master suite, family bathrooms, and laundry, as well as significant extension to the dwelling for the inclusion of a new kitchen, dining and living room. Utilising the existing landscaping, the extension design incorporates frameless glazing to feature an additional garden space, as well as the new pool, cabana and tennis court. The vaulted ceiling and pitched roof of the extension, not only references the existing dwelling, but brings in diffused natural light through the large expanse of south glazing above the living room.

The exterior brief was to produce a much more useable outdoor space through a new outdoor entertaining area and pool. The sweeping copper eaves float above the combination of hard and soft landscaping, linking the extension to the existing dwelling to the proposed undercover cabana, creating covered pathways between the two.

The implementation of continuous ceiling and eaves heights, create a seamless integration between the indoor and outdoor spaces, which is further emphasised through the visual connection from the kitchen through the garden to the pool cabana.

The use of oxidised copper paneling is a play on the artisan quality of folding and shaping metal, and creates a gentle but striking facade to the extension and cabana enclosure. The interlocking panels appear as a solid facade, but also allow for operable elements to flush doors and service enclosures.